Monster Rent – Het eerlijkste huurwoningaanbod

 • |
 • Registreren
 • |
 • Nederlands
Vraag en antwoord
Algemeen

 • Hoe werkt Monster Rent?
  Monster Rent brengt huurder en verhuurder direct met elkaar in contact. Op de website van Monster Rent kunt u een account aanmaken. Daarna wordt gevraagd om uw profiel invullen. Wij adviseren u om uw profiel zo volledig mogelijk in te vullen. Hierdoor is de kans van slagen het grootst.

 • Maak ik gebruik van een bemiddelaar?
  Nee, u maakt geen gebruik van een bemiddelaar. Monster Rent bestaat om huurder en verhuurder direct met elkaar in contact te brengen. Hierdoor heeft u zelf meer invloed op het verhuurproces . Zo zorgen we ervoor dat de kosten voor huurder en verhuurder laag blijven.

 • Kan ik gebruik maken van een bemiddelaar?
  Via Monster Rent kunt u geen gebruik maken van een bemiddelaar. Wilt u toch gebruik maken van een bemiddelaar? Dan kunt u zelf contact zoeken met een externe partij.

 • Helpt Monster Rent bij conflicten?
  Monster Rent is in het leven geroepen om huurder en verhuurder met elkaar in contact te brengen. Monster Rent bemiddelt niet en biedt geen hulp bij conflicten. Als u professionele hulp zoekt bij conflicten kunt u hiervoor een externe partij benaderen.

 • Wie zit er achter Monster Rent?
  Monster Rent bestaat uit een team dat jarenlange ervaring heeft in de verhuur van woningen. Hierdoor kunnen we vanuit Monster Rent goed inspelen op de wensen van de huurder en de verhuurder.


Voor verhuurders

 • Zijn er kosten verbonden aan het plaatsen van mijn woning?
  Nee. Het plaatsen van uw woning op Monster Rent is kosteloos. U kunt meerdere woningen aanbieden.

 • Mag ik mijn woning verhuren?
  Of uw woning verhuurd mag worden hangt van een aantal voorwaarden af. Kijk hier voor alle regels omtrent huur en verhuur van woningen en kamers.

 • Wordt mijn huisnummer op de website getoond?
  Nee, het huisnummer van de woning(en) die u aanbiedt worden niet op de website getoond. Hierdoor wordt uw privacy beschermd en is het niet mogelijk voor derden om u te benaderen.

 • Hoe kunnen jullie deze dienst gratis aanbieden?
  Wij bieden deze dienst gratis aan voor verhuurders. Huurders betalen bij Monster Rent een maandelijkse bijdrage.

 • Mijn woning staat te koop en ik wil graag tijdelijk verhuren. Hoe werkt dat?
  Je kunt een woning gemakkelijk tijdelijk verhuren door middel van de leegstandswet. Dit is bijvoorbeeld ideaal als je een tweede woning wilt kopen of al hebt gekocht, maar jouw eerste woning nog steeds te koop staat. Om te voorkomen dat je de maandelijkse lasten niet meer kunt betalen kan je jouw woning tijdelijk verhuren.

  De leegstandswet biedt huiseigenaren de mogelijkheid om een woning te verhuren vanaf 6 maanden tot maximaal 5 jaar. Voorlopig zijn er nog een aantal gemeenten die daar vanaf wijken en een kortere termijn hanteren. Minister Spies is momenteel bezig om de regels rondom de Leegstandswet te versoepelen. Ook wil ze dat de regels landelijk worden vastgelegd zodat door heel Nederland dezelfde regels van toepassing zijn. De nieuwe Leegstandswet is op z’n vroegst medio 2012 van kracht. Twee belangrijke wijzigingen hierin zijn:

  • De verhuurder mag straks zelf de huurprijs bepalen en is dan niet meer afhankelijk van de puntentelling;

  • Gemeenten mogen aan de tijdelijke verhuur geen eigen, extra eisen stellen die niet in de Leegstandswet vermeld staan.

  Naast het versoepelen van de Leegstandswet wil Minister Spies ook het gesprek aangaan met de banken om eventuele knelpunten te inventariseren.

  Tot de nieuwe Leegstandswet van kracht is moet je rekening houden met de volgende punten:

  • De hypotheekverstrekker moet toestemming hebben gegeven voor het tijdelijk verhuren van jouw woning;

  • Je mag de kale huurprijs bepalen aan de hand van een puntentelling. Deze kan je laten maken door een externe partij;

  Het klinkt ingewikkeld, de leegstandswet, maar dat hoeft het niet te zijn.

  • Jouw woning blijft te alle tijden beschikbaar voor verkoop en bezichtigingen die daarbij komen kijken;

  • Een tijdelijke huurder stelt de woning beschikbaar voor bezichtigingen in overleg met de eigenaar of makelaar;

  • Een tijdelijke huurder bouwt geen huurbescherming op, zo kun je jouw woning verkopen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een huurder die niet wil vertrekken;

  • Op Monster Rent heb je als geregistreerd gebruiker toegang tot verschillende documenten die je nodig hebt om jouw woning te verhuren, zoals een huurovereenkomst of de algemene bepalingen. Je kunt hier een gratis account aanmaken;

  • Je kunt jouw woning gratis te huur aanbieden. Je bepaalt dan zelf wie jouw woning mag huren;

  • Bij inschrijving krijg je een credit check gratis. Hiermee kun je het betaalverleden van een potentiele huurder controleren en verkleint je jouw financiële risico.

  Klik hier voor meer informatie over jouw persoonlijke situatie of om het formulier ‘Leegstandswet’ te downloaden. Hiermee vraag je toestemming aan de gemeente voor de tijdelijke verhuur van jouw pand.


Voor huurders

 • Hoe werkt de betaling bij Monster Rent?
  Monster Rent vraagt € 4,95 per maand van mensen die op zoek zijn naar een woning. Omdat dit bedrag zo laag is, blijft het altijd € 4,95. Ongeacht of je op de eerste dag van de maand inschrijft of halverwege.

 • Hoe huur ik veilig?
  1. Op zoek naar een woning

   Bij Monster Rent kunt u uw ideale woning zoeken. Door middel van verschillende criteria kunt u kijken welke woning het beste bij u past. Let bij het reageren op een woning goed op of deze woning ook echt aan uw wensen voldoet. Hiermee bespaart u tijd en teleurstelling.

  2. Bezichtigingaanvraag

   U kunt via Monster Rent rechtstreeks bij de eigenaar een bezichtiging aanvragen. Geef hierbij alvast zo volledig mogelijk de informatie door. Wat zijn bezichtigingmogelijkheden voor u, wanneer kunt u absoluut niet, wilt u nog iets meer weten over de woning?

  3. Bezichtiging

   Neem de tijd bij het bezichtigen van een woning. Het is belangrijk dat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Stel ook alle vragen die u heeft over de woning en neem zonodig foto’s. Is het een bezichtiging waarbij meerdere mensen komen kijken? Zorg dan dat u zo snel mogelijk kunt beslissen.

  4. Waar moet je als huurder op letten?

   • Let erop dat de woning in de vrije sector valt. Dit wordt bepaald door het WoningWaarderingsStelsel. Als de woning niet in de vrije sector valt heeft de eigenaar een vergunning nodig om de woning te verhuren. U moet als huurder ook een handtekening zetten onder de vergunning. Hierdoor gaat u akkoord met de huurprijs die ervoor gevraagd wordt.
   • Kijk goed naar eventuele gebreken van de woning. Overleg dit meteen met de eigenaar, wellicht kan de eigenaar het oplossen voordat u de woning aanhuurt. Wil de eigenaar niets aanpassen? Bedenk dan goed of u de woning wel wilt huren.


  5. Contract & kopieën papieren & algemene voorwaarden

   Voordat u overgaat tot het tekenen van het contract moet u ervoor zorgen dat u alles heeft doorgenomen met de verhuurder. Zorg dat al uw vragen beantwoord zijn voor u de verplichtingen van betalen aangaat.

  6. Betalen

   U betaalt de huur altijd een maand vooruit. U spreekt met de eigenaar af op welke datum de huur overgemaakt moet zijn. Voor de ingangsdatum van het contract moet u de eerste maand huur en de borg overgemaakt hebben. Daarna zult u de sleutels van de woning ontvangen.

  7. Check-in & overhandigen sleutels

   Op de dag dat het huurcontract ingaat moet u de sleutels ontvangen van de verhuurder. U kunt dit het beste in de woning doen en het combineren met een zogenoemde ‘check-in’. Hierbij checken beiden partijen de staat van de woning en controleren jullie de inventaris. Op de website van MR is een versie van een check-in documenten te downloaden. Hierop kunt u alles aangeven. Ook adviseren wij foto’s te maken van de gehele woning. Huurder en verhuurder ontvangen beiden een kopie van het check-in document.

  8. Huurperiode

   Na de ontvangst van de sleutels bent u als huurder verantwoordelijk voor alles wat er in de woning gebeurd. Maar de eigenaar blijft beheerder. Hier kan je een lijst vinden met wie waar verantwoordelijk voor is. Het is wel belangrijk dat de huurder altijd iemand kan bereiken op het moment dat er iets met de woning is.

  9. Opzegtermijn

   De opzegtermijn is wettelijk bepaald. Deze is voor de huurder minimaal 1 kalendermaand en voor de verhuurder minimaal 3 maanden. Het opzeggen van de woning moet schriftelijk gebeuren.

  10. Check-out & overhandigen sleutels

   Wanneer jij de woning verlaat moeten er een aantal dingen gebeuren. De eigenaar wil zijn sleutels weer in ontvangst nemen en jij de borg. De woning moet gecontroleerd worden door middel van een ‘check-out’. De check-out van de woning gaat in principe hetzelfde als de check-in. Ook hiervan hebben wij een document op de website staan wat je kan downloaden. Je vult dit helemaal in, zorgt ervoor dat de verhuurder en jij hier allebei voor tekenen en je maakt foto’s van de gehele woning. Bij de check-out bepaalt u de verhuurder in overleg of je de borg of een gedeelte van de borg terugkrijgt. Beiden partijen tekenen hiervoor. Huurder en verhuurder ontvangen beiden een kopie van het check-out document. Je levert bij de check-out je sleutels in bij de huurder.

  11. Terug krijgen borg

   De eigenaar is verplicht de borg terug te storten binnen 8 weken nadat de huurder de woning verlaten heeft. • Ik ga als expat naar Nederland, wat komt erbij kijken?
  Nederland is een van de dichtbevolkste landen in Europa, met bijna 400 mensen per vierkante kilometer. Met minder beschikbare ruimte zijn de huizen compacter in Nederland. Hoe jij dit zal ervaren hangt af van de ervaring die je hebt in jouw thuisland. Het aanbod in huurwoningen in Nederland varieert van studio’s, appartementen en grote huizen zoals villa’s.

  De juiste woning vinden in Nederland kan een behoorlijke uitdaging zijn, omdat je het land (nog) niet kent. The procedures zijn anders dan je gewend bent en alle informatie is in een taal die je niet kent en niet begrijpt.

  De woningmarkt is onder te verdelen in twee sectoren; de sociale sector en de vrije sector. In beide sectoren wordt de huurprijs officieel bepaald door het WoningWaarderingsStelsel. Het aantal punten is representatief voor de huurprijs. Elk onderdeel krijgt punten op basis van een aantal criteria. Een hogere kwaliteit of extra voorzieningen leveren ook meer punten op. Er zijn aparte puntensystemen voor zelfstandige woningen, kamers, woonwagens en woonwagenstandplaatsen. Bij elk aantal punten hoort een maximum huurprijs. Deze wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Voor alle woningen tot 140 punten heb je vergunning nodig. Vanaf 1 juli 2012 begint de vrije sector vanaf 141 punten.

  Wat kan je verwachten?

  • • Als je interesse hebt in de sociale huurwoningen, hou er dan rekening mee dat je op een wachtlijst komt. Hoe lang deze wachttijd is hangt af van de stad waar je wilt wonen. Ook geldt er een maximum voor je salaris. Voor alle regels omtrent de sociale huurwoningen kan je terecht bij de gemeente.
  • • Eén badkamer is de norm in Nederland. Deze zal je vaker met douche zien dan met een ligbad.
  • • Eetkamers zijn geen standaard, de meeste huizen hebben een open keuken met een woonkamer waar een eetgedeelte in zit.
  • • In enkele huizen is de wasmachine gesitueerd in de keuken of in de badkamer.
  • • In de meeste gebieden is een parkeervergunning nodig, voornamelijk als je in het centrum van een stad woont. Deze kan je aanvragen bij de gemeente.