Monster Rent – Het eerlijkste huurwoningaanbod

  • |
  • Registreren
  • |
  • Nederlands

Alle informatie voor verhuurders op één plek

Toestemming verhuur

Voor een aantal woningen heb je toestemming nodig om deze te mogen verhuren. Voor goedkope huurwoningen of koopwoningen bestaat bijvoorbeeld een huisvestingsvergunning. Of je deze of een andere vergunning moet aanvragen hangt af van het beleid van uw gemeente.

Tijdelijke verhuren
De eigenaar van een leegstaande woning mag deze in bepaalde situaties tijdelijk verhuren. Bijvoorbeeld als de woning te koop staat of gesloopt gaat worden. Daarvoor is een vergunning nodig van burgemeester en wethouders in de gemeente waarin de woonruimte ligt. De vergunning geldt voor maximaal 2 jaar en kan daarna telkens met maximaal 1 jaar verlengd worden tot een totale termijn van maximaal 5 jaar. Dit is geregeld in de Leegstandwet. Bij tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandwet heeft de huurder geen huurbescherming. De verhuurder kan de huur opzeggen als de woning verkocht of gesloopt wordt. Wel moet de verhuurder de huur minimaal 3 maanden van te voren opzeggen. De huurovereenkomst stopt automatisch als de vergunning is verlopen. Om leegstaande woonruimte (langer) tijdelijk te kunnen verhuren, vraagt je een vergunning aan tot tijdelijke verhuur van leegstaande woonruimte.

Onderhuur
Een huurder mag zijn woonruimte alleen onderverhuren als de verhuurder daarmee akkoord gaat. Een uitzondering is het verhuren van een deel van de woning, bijvoorbeeld een kamer, terwijl de huurder zelf ook in de woning woont. Dit mag, tenzij het in het huurcontract is uitgesloten. De onderhuurder heeft huurbescherming. De verhuurder mag hem niet zo maar op straat zetten.

Handig

Download gemakkelijk alle belangrijke documenten om je woning veilig te verhuren

Naar downloadcentrum

Puntentelling

Bereken eenvoudig hoeveel huur je, wettelijk gezien, voor je woning mag vragen

Vul de puntentelling in

Nieuws

Hou het blog in de gaten en blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op verhuurgebied

Lees het blog