Monster Rent – Het eerlijkste huurwoningaanbod

  • |
  • Registreren
  • |
  • Nederlands

Alle informatie voor verhuurders op één plek

Soorten Huurovereenkomsten

We kunnen verschillende huurovereenkomsten onderscheiden. Omdat er verschillende soorten woningen zijn, zoals kamers en appartementen, zijn er ook meerdere soorten contracten. Ook kan je te maken krijgen met een tijdelijk contract wanneer een verhuurder zijn huis nog te koop heeft staan terwijl jij het huurt.

Tot 6 maanden na het tekenen van een huurcontract kan je het contract laten toetsen bij de huurcommissie. Hier wordt onder andere getoetst of de huurprijs terecht is. Deze kan na de toetsing nooit verhoogd worden, alleen verlaagd.

Een huurcontract moet ondertekend worden door beide partijen. Dit is pas rechtsgeldig als de datum en de plaats er ook instaan.

Het beëindigen van het contract moet altijd schriftelijk gebeuren. Meer regels hierover kan je hier vinden.

Zelfstandige woonruimte
Dit contract wordt gebruikt bij de meeste huurovereenkomsten in Nederland. Het is een standaard contract voor alle woningen die een eigen opgang, keuken en toilet hebben. Gebruikelijk is om het contract op naam van 1 persoon te zetten. Hierbij kan wel aangegeven worden of er meerdere mensen de woning betrekken. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als je gaat samenwonen of een appartement deelt met vrienden of medestudenten

Onzelfstandige woonruimte / kamer
Dit is een contract waarbij je een deel van een woning huurt, zoals een kamer in een studentenhuis. Belangrijk hierbij is dat er aangegeven wordt welke ruimte je huurt. Dit wordt meestal aangegeven met een toevoeging op het huisnummer.

Het is gebruikelijk bij een contract voor een onzelfstandige ruimte dat je de ruimte inclusief gas, water en elektra huurt. Je deelt deze kosten dan met de medebewoners. Het komt maar weinig voor dat je jouw eigen meters hebt op een kamer.

Tijdelijke verhuur / leegstandswet
Het komt tegenwoordig vaak voor dat je een woning die te koop staat tijdelijk kan huren. Hier zijn landelijk regels over gemaakt, maar ook de gemeenten mogen hier eigen eisen aangeven. Het is dus belangrijk dat je altijd de regels nagaat bij de gemeente waar je gaat wonen.

Het belangrijkste verschil ten opzichte van de andere contracten is dat je als huurder geen huurbescherming opbouwt. Dit betekent dat wanneer de eigenaar de woning verkoopt jij de woning binnen een afgesproken termijn moet verlaten.